BAŞKAN KAYA VE MECLİS ÜYESİ ZORLU, KATI ATIK TOPLAMA BEDELİ KARARINA İTİRAZ ETTİ
Meclis oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen ve Trabzon’da bir süredir tartışmalara neden olan 2024 Yılı Gelir Tarifesinin “Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücreti” başlıklı maddesinin revize edilmesi görüşüldü. TİSKİ’nin su faturalarına yansıttığı katı atık toplama bedellerinin bundan sonra ilçe belediyeleri tarafından toplanmasına yönelik maddeye, CHP’li üyeler tepki gösterdi, kararı yargıya taşıyacaklarını belirtti.
“MAHKEMELER BU KONUDA İLÇE BELEDİYELERİ LEHİNE KARAR VERDİ”
Konuyla ilgili söz alan CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu, görüşülen maddenin Sayıştay raporlarına, yönetmeliklere ve Danıştay kararlarına aykırı olduğunu kaydederek, “Sizin Ortahisar’ı yönettiğiniz dönemde Sayıştay’ın bir denetim raporu vardı. 2023 yılında, orada bir bulgu vardı. Bu konuda Sayıştay’ın taslak denetim raporunda ‘Atık su altyapı ve evsel atık bertaraf tesisleri usulü yönetmeliğinde, atık su ve evsel katı atık hizmetlerine ait hizmetlendirme, yapılan ücretin karşılığı olarak müstakilen düzenli bir şekilde su faturalarının üzerinden yapılır’ hükmü yer almaktadır. ‘Ücrete esas miktar, konteyner sayısı, hacmi, atık toplama aracı sayısı gibi değerler üzerinden belirlenir. Ücret tarifesinde bu miktarlar esas alınarak tarifelendirilir ve bu ücretler düzenli olarak su faturaları üzerinden yapılır’ diyor. Bu konuda Danıştay’ın da iki tane kararı var. Onları da getirdim ama okumaya gerek yok. Çerkezköy Belediyesi’yle Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan bir mahkeme sonucu var. Danıştay’ın verdiği bir karar var. Yine Tekirdağ ile Kapaklı Belediyesi arasında mahkeme konusu olmuş bu konu. Bu konuda ilçe belediyelerinin lehinde kararlar alınmış. Yine bu konuda bir açıklama da Çevre ve Şehircilik Bakanı adına Genel Müdür Turan Konak beyin yaptığı açıklamalar var. Şunu diyor Sayın Başkanım; ‘Atık ücretleri belirlemede yetkili büyükşehir belediyesi olması nedeniyle ücretin ilçe belediyesinin verdiği toplama, taşıma hizmeti ve büyükşehirin verdiği bertaraf hizmeti bedelinin karşılanabilirlik ve sürdürülebilirlik unsurlarının dikkate alınarak belirlenmesi gerekir’ “ifadelerini kullandı.
ZORLU: “GÜÇ ZEHİRLENMESİ YAŞIYORSUNUZ”
Alınan kararın bütün ilçe belediyelerini mağdur edeceğini vurgu yapan Zorlu şöyle konuştu:
“Sayın Başkan sizden önce Murat Bey döneminde yine bu mecliste bizim de onay verdiğimiz, sizin de evet dediğiniz bir yöntemle beraber bir ödeme şekli belirlenmiş ve bunun üzerinden tahsilatlar yapılmış. Siz de yaptınız ve bunun nimetinden faydalandınız ama gene de açık veriyorsunuz. Bunun sağlıklı toplanmayacağını biliyorsunuz. ‘Emlak vergisiyle toplayın’ diyorsunuz. Sayın Başkanım bunun emlak vergisiyle toplanmasının mümkün olmadığını siz de biliyorsunuz. Avukatsınız ve belediye başkanlığı yaptınız harcanan su üzerinden bunun alınması en mantıklı çözüm. Bütün belediyelerimiz aynı durumdadır ve bundan da mustarip olacaklar eğer aksi bir karar çıkacaksa. Sayın Başkanım buradaki amacınız Ortahisar Belediyesi’ni kendi özelinde söylüyorum çalışamaz hale getirmeye çalışmaktır. Bütün ilçe belediyeleri bundan mağdur olacaktır. Tekrar buradan belirtiyorum. İlçe belediyeleri için topladığınız katı atık toplama bedelinin ilçe belediyelerinin her ay aktarmak size niye zor geliyor? Ne kadar zor olabilir? Bunu buradan sizlere soruyorum. Mantıklı bir açıklama yapamadınız. ‘Bunu toplamayacağım’ demekten başka bir şey yapmadınız. Sayın başkanım güç zehirlenmesi yaşadınız diye düşünüyorum. Bunu buradan belirtiyorum. Sizi bu hareketinizden dolayı da kınıyorum. Lütfen bu konuyu tekrar gündemde bırakalım diyorum. Çünkü bizleri mağdur edecektir sayın başkanım.”
“BUNU SİYASİ SEBEPLERLE YAPIYORSUNUZ”
Ortahisar Belediyesi’nin her ay katı atıkların bertarafı için Evra Firması’na yıllık yaklaşık 90 milyon TL ödeme yaptığını, su faturalarına yansıtılarak Ortahisar Belediyesi’ne gelir olarak ödenen bedelin ise aylık 3,5 milyon TL’ye karşılık geldiğini ve yaklaşık her ay belediyenin 48 milyon TL açık verdiğine dikkati çeken Zorlu, “Bizim katık atık için Evra firmasına her ay 7,5 milyon lira gibi ödediğimiz bir bedel var. Her ay bunu ödüyoruz. Yani toplamda 90 milyon gibi bir ödememiz var. ÇTV ve katı atık toplama bedeli olarak da toplamda 3,5 milyon TL gelirimiz var. Yani yıllık 90 milyon ödüyoruz, 40 milyon, 48 milyon gibi bir açık veriyoruz. Yani bu bizlerin sürdürülebilir değil. Sizin inadınız yüzünden ya da sizin ne düşündüğünüzü bilmiyorum ama şunu yapıyorsunuz. Su faturalarını düşürmek gibi bir amacınız var. Bunu halka şirin görünmek adına mı yapıyorsunuz ya da gerçekten Ortahisar Belediyesi’ni ve diğer belediyeleri zor durumda bırakmak için mi yapıyorsunuz, bunu sizin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Yani sayın başkan bu gelirden siz faydalandınız biz niye faydalanamıyoruz? Sanıyorum bunu siyasi sebeplerle yapıyorsunuz ama bu yöntemin doğru bir yöntem olmadığını buradan tekrar belirtmek istiyorum. Buradan Ortahisar’da yaşayan vatandaşlarıma da şunu duyurmak isterim. Bu tamamen siyasi bir yaklaşımdır. Ne kadar biz uyuşarak, sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsak da karşımıza kapı gibi dikildiniz. Bu konuyu tekrar bunu göz önüne almanızı ve gözden geçirmenizi bekliyorum. Aksi takdirde hukuka giderek hakkımızı hukukta arayacağız. Bu yola gitmek istemiyoruz ama bizi gitmek zorunda bırakıyorsunuz. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.
KAYA: “ORTAK AKILLA KARAR ALMA ANLAYIŞI YIKILDI, MAHKEMEYE GİDECEĞİZ”
Konuyla ilgili söz alan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya ise Başkan Genç’in daha önce mecliste katı atık toplama bedelinin su faturalarına yansıtılarak Büyükşehir Belediyesi tarafından toplanmasına destek verdiğini hatırlatarak şöyle konuştu: “Yani siz grup olarak toplanıp bunu karar altına almış olabilirsiniz. Ama burada yanlış bir yöntemden bahsediliyor. Biz de bu şehrin iradesiyle belediye başkanı seçildik. Bunu neden bizlerle paylaşmadınız? Belki bizim de ikna olabileceğimiz biz görüşme yaptınız ama biz bundan haberdar değiliz. Dolayısıyla bizim dışımızda toplanıp kendinizce bir karar vermişsiniz. Sizin adınıza hayırlı olsun. Ama Ortahisar ve ilçe belediyeleri adına hayırlı olmayacağı belli olan bir karar. Çünkü geçmişte siz de bu kararı onaylamışsınız, doğru bulmuşsunuz, arkasında durmuşsunuz. Ama bugün Büyükşehir’e geçince bu karara şimdi kendi aldığınız kararla reddettiğinizi ifade ediyorsunuz, uygulamayacağınızı söylüyorsunuz. Keşke bu kararı alırken bir müzakere yapılsaydı, bundan muradınız nedir? Belediyelerin bundan kaybı, kazancı nedir? Bunu bir konuşabilme olanağı olsaydı çünkü bu mecliste ilk günden bugüne böyle bir ortaklaşma, akıl ortaklığı anlayışıyla karar alma geleneği vardı. Ama bunun bugün burada yıkıldığını görüyorum, dolayısıyla ben bunu doğru bir yöntem olmadığını, bunu tekrar müzakere edilmesi gerektiğini ifade ediyorum. Aksi takdirde Cüneyt Bey’in de ifade ettiği gibi yasal yollardan hakkımızı arayacağımızı ifade ediyorum. Teşekkür ediyorum.”
BAŞKAN GENÇ: “YARGIYA GİTME HAKKINIZ VAR”
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Başkan Kaya ve meclis üyesi Zorlu’nun, katı atık toplama bedelinin toplanma işinin ilçe belediyelerine verilmesine yönelik ifadelerine cevap verdi. Bu kararın alınmasında, su faturasında tahsil edilen bedellerin artmasını gerekçe olarak gösteren Başkan Genç, “Bizim kararımız sadece Ortahisarla ilgili bir karar değildir. Emlak vergisini nasıl topluyorsanız bunu da toplayacaksınız. Su faturasında kırk tane bedel oluştu. Bir tanesi de bu. ÇTV’sinden KDV’lerinden bir sürü bedeller oluşuyor. Değil mi? Bunu toparlamak lazım. Yani bunun tahakkuku, tahsilatı belediyelerine ait olmak üzere toparlıyoruz. Gerekçem bu. O zaman da izah ettim. Şimdi de izah ediyorum. Hukuktan da görüşümüzü aldık. Yargıya gitme hakkınız da var. Emlak vergilerini topluyorsunuz, bunu niye toplamıyorsunuz, toplayamıyorsunuz? Yönetmeliğe de aykırıysa yargı orada gidersiniz yargı düzeltir. Gerekçemiz burada sabit” ifadelerine yer verdi.
Yapılan müzakerelerin ardından ilgili madde CHP’li meclis üyelerinin red oyuna rağmen, oy çokluğuyla kabul edildi.
Meclis toplantısının ardından Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (TİSKİ) 2024 Yılı Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı gerçekleştirildi. Tek maddelik gündemi olan toplantıda TİSKİ’nin su fiyatlarına her ay enflasyon oranında değil; genel kurulun toplandığı 6 ayda bir zam yapması kararlaştırıldı.
HABER: BÜLTEN
Source link