TARIM ÜRETİCİLERİNE ZARARLILARLA MÜCADELE ÖNERİLERİ
Bozdoğan Mahallesi’nde Muzaffer Gedikli’ye ait aronya meyve bahçesinde incelemelerde bulundular. İncelemeler sırasında aronya, ceviz, armut gibi meyveler ile sebze dikim alanlarında gözlem ve değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, üreticilere yönelik önemli tespitlerde bulundular ve zararlılarla mücadele yöntemleri hakkında öneriler sundular.
Ziraat Odası Genel Sekreteri Veysel Baki, yapılan çalışmalarla ilgili olarak, aronya bahçelerinde kabuklu sülük (salyongoz) ve kahverengi kokarca zararlılarının tespit edildiğini, ceviz ağaçlarında antraknoz hastalığı, fındık bahçelerinde külleme, sebze alanlarında ise mildiyö hastalığının gözlendiğini belirtti. Bu doğrultuda üreticilere gerekli tavsiyelerde bulunduklarını dile getiren Baki, özellikle zararlıların görüldüğü fındık ve meyve bahçelerinde ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, salyangozların kontrolü için mekanik mücadele yöntemlerinin yanı sıra kimyasal granül pelet yemlerin kullanılmasının da önemli olduğunu belirtti.
Teknik Hizmetler Birimi ziraat yüksek mühendisi Mehmet Yaşar Özdemir ise, havaların sıcak geçmesi nedeniyle bitkilerin su ihtiyacının arttığını ve özellikle aronya bahçelerinde meyve oluşumunun tamamlandığını ifade etti. Özdemir, bitkilere potasyum oranı yüksek gübreler ile son bir defa daha gübreleme yapılması gerektiğini ve sulama işlemlerinin havanın serin saatlerinde yapılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, fındık bahçelerinde dip sürgün temizliği ve aronya bahçelerinde yabancı ot mücadelesi yapılmasının önemine değindi.
Akçaabat Ziraat Odası, detaylı bilgi almak isteyen üreticilerin Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile veya Ziraat Odası Başkanlığı ile iletişime geçmelerini tavsiye ediyor. Üreticilerin tarım alanında karşılaştıkları sorunlara çözüm getirmek amacıyla danışmanlık hizmeti sunan Ziraat Odası, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çalışmalarına devam ediyor.
HABER: BÜLTEN
Source link