Genel

AKÇAABAT SAHİL KARAYOLU, HASTAHANE VE ÜNİVERSİTE KAVŞAKLARI


 

Türkmen’in kaleme aldığı yazıda, Akçaabat’ın önemli trafik sorunlarına dikkat çekilirken, özellikle Sahil Karayolu, hastane ve üniversite kavşaklarının üzerinde duruldu.

 

İşte Türkmen’in o yazısı

AKÇAABAT SAHİL KARAYOLU 

HASTAHANE VE ÜNİVERSİTE KAVŞAKLARI

  

Yaz mevsimine girdik. Önümüzde Kurban Bayramı var. Sahil karayolu Akçaabat geçişinde araç trafiği giderek yoğunlaşıyor. Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi ile Trabzon Üniversitesi kavşaklarında şimdiden uzun kuyruklar oluşmaya başladı. Hastane kavşağında trafiği rahatlatmak için geçici olarak düzenlenen U dönüşü her an bir kazaya sebep olabilecektir. Yeme-içme, diğer bir deyimle gastronomi turizmi Akçaabat ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle, turizmin hareketlendiği yaz mevsiminde şehrimize kolaylıkla ulaşılabilmelidir.

Giderek artan trafik sıkışıklığı nedeniyle, Akçaabat Belediyesi’nin de ısrarlı takibi sonucu yaklaşık 10-12 yıl önce bu kavşaklar için Karayolları Teşkilatı tarafından projeler hazırlandı. Ancak, uzunca bir süre inşaat ihalesi yapılamadı. Kavşak yapılacak yerlerin civar mülk sahiplerinden bazılarının memnuniyetsizlikleri yönünde söylentiler oldu. Buna rağmen, artan şikayetler dikkate alınarak birkaç yıl gecikme ile gerekli ihale yapıldı. Bugüne kadar aradan çok uzun bir süre geçmiş olmasına rağmen inşaatlara bir türlü başlanamadı. 

Geçen yıl önemli bir gelişme oldu. Güney Çevre Yolu’nun Akçaabat geçişini kapsayan 16,5 kilometrelik kısmın yapımına karar verildi. Temel atma töreni yapılarak inşaatına başlandı. Çevre yoluna, sahil karayolu üzerinde yapılacak iki adet kavşağın mevcut ödeneği kapsamında başlandığı ifade edildi. Güney Çevre Yolu’nun Akçaabat geçişine başlanmış olması, Akçaabat için önemli bir kazanımdır. Başlatılmasına karar veren, katkısı olanlara teşekkür borçluyuz. Yeni bir ihale yapılmadığı için işin ne kadar süreceğini ne zaman tamamlanabileceğini kesin olarak bilemiyoruz. Benzer işlere bakarak bu inşaatın tamamlanarak hizmete açılmasının uzun yıllar alabileceğini tahmin edebiliyoruz.   

Diğer yandan, çevre yolunun tamamlanarak açılmasından sonra da Akçaabat şehir içi geçişinde önemli yoğunlukta bir araç trafiğinin devam edeceği aşikardır. Akçaabat, yaklaşık 130 bin nüfusu ile tek başına önemli bir şehirdir. Ayrıca sıkı irtibatları açısından Düzköy ilçemizi de birlikte düşünmek gerekir. Bu bakımdan, Hastane ve Üniversite kavşaklarını mevcut halleriyle uzun süre bekletmek doğru değildir. 

Eğer, mevcut kavşak projelerinin uygulanmasında birtakım zorluklar, sıkıntılar varsa ve bunun için bugüne kadar inşaata başlanamamışsa, bu sıkıntıları da azaltacak şekilde proje tadilatları yapılarak bir an önce işe başlanmalıdır. Zira, hiçbir şey yapmadan uzun süre bekleyerek sorunu çözemeyiz.

Mevcut hastane kavşağının bitişiğinden Söğütlü Deresi denize ulaşmaktadır. Burada dere yatağı çok geniştir. Bir gün internette gezinirken, Bangkok’ta (Tayland) bir nehir üzerine yapılmış yuvarlak otoyol kavşağının fotoğrafını gördüm. İki katlı kavşağın alt bölümünden transit yol geçirilmiş, üst kattan ise ayrımlar, dağıtımlar yapılmıştır. Hastane kavşağı için böyle bir uygulamanın Söğütlü Deresi üzerine yapılabileceğini düşünerek, mimarlara planlarını çizdirdim. Yapılan çizimleri ve fotoğrafı yaklaşık altı yıl önce Karayolları’nın yetkililerine şahsen gönderdim. Bu, benim sorunun bir an önce çözülebilmesi yönünde amatörce bir gayretimdi. Ancak, bu konuda bana bir dönüş olmadı. Kanaatime göre, fore kazıklar üzerinde yapılacak böyle bir kavşak; dere yatağının bir miktar su birikmesini sağlayacak şekilde düzenlenmesi ve gece aydınlatması da yapılması halinde, Akçaabat için insanların unutamayacağı bir simge yapı haline gelebilir. Belirttiğim gibi, bu proje bizim amatörce bir çalışmamızdı. Karayolları Teşkilatı, bu işin uzman kuruluşudur. İnanıyorum ki, trafiği rahatlatacak, kavşakların çevresindeki yerleşimlere de çok sıkıntı vermeyecek uygun çözümleri tespit ederek uygulayacaktır. Ancak, çözüm hiçbir zaman karayolunun Akçaabat’ın sahil boyuna alınması olmamalıdır. Vatandaş olarak beklentimiz, daha fazla sürüncemede bırakılmadan kavşakların inşaat çalışmalarına başlanmasıdır.

 Akçaabat trafiği için diğer önemli bir konu, çalışmaları uzunca bir süreden beri devam eden Pulathane Bulvarı’nın Kavaklı ve Darıca geçişleri de dâhil edilmiş şekilde tamamlanarak hizmete açılmasıdır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı’nın yöremizin insanı olması şehrimiz için önemli bir şanstır. Mevcut işlerin hızlandırılması, yenilerinin programa alınması için siyasilerimize, yerel yöneticilerimize, kamu görevlilerimize büyük görevler düşmektedir.

                                                                                                                                 Şefik TÜRKMEN 

                                                                                                                                 İnş. Yük. Müh.

 

HABER MERKEZİ


Source link

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu