ORTAHİSAR BELEDİYE MECLİSİ TOPLANDI
Ortahisar Belediyesi Meclisi Temmuz ayı toplantılarının ilk oturumu, Belediye Başkanı Ahmet Kaya yönetiminde gerçekleştirildi. Başkan Kaya toplantıda, Ortahisar Belediyesi tarafından Haziran ayında yürütülen faaliyet ve projelerle ilgili kısa bir sunum yaptı, ardından Meclis üyelerine gündem dışı olarak söz verdi.
“SEYİR TERASI’NI ELİNDE TESPİHLE GEZİNTİ ALANINA DÖNÜŞTÜRMÜŞLERDİ”
Seyir Terası’nın ücretlendirilmesine ilişkin yapılan eleştirilere cevap veren Başkan Kaya, “Boztepe Seyir Terası’nın ücretlendirmesi birtakım tartışmalara sebebiyet verdi. Ben birkaç defa gittim, yerinde inceleme yaptım. Çok güzel bir iş ortaya çıkmış, yapana teşekkür ediyorum. Şehrimize değer katan bir iş, ufak tefek eksikliklerimiz var. Onları da gidermeye çalışıyoruz. Gerçekten gelen insanların beğendiği, takdir ettiği, Trabzon’umuza değer katan bir iş yapılmış. Fakat orada şöyle bir şey vardı. Ben gittiğimde de gözlemledim. Belli belirsiz arkadaşlarımız, şehrimizin insanı ya da başka yerden gelen insanlar burayı elinde tespihle gezinti alanına dönüştürmüş. Böyle insanlara rastladım. Böyle, ‘İşim yok, orada tur atayım’ gibi düşünen insanlara rastladım. Orada çalışan güvenlik görevlisi arkadaşlarımın da bu yönde beyanatları var. Buranın sembolik bir ücrete tabi olması gerektiği daha önceki dönemde gündeme gelmiş. O meclis toplantısında buna şahit olan arkadaşlar var. Türkiye’nin ya da dünyanın neresine gidilirse gidilsin, bu tür alanlar paralıdır. Ben parasız gezilen böyle bir alana rastlamadım. Rastlayan varsa buyursun ifade etsin. Kaldı ki biz, ‘orayı nasıl koruruz, nasıl daha çok insana gezdirir ve nasıl daha güzel hale getiririz?’, bunun derdindeyiz. Rakamlara baktığımız zaman zarar eden bir işletme. En azından zarar etmesin, en azından işi gücü olmayan insanların volta atma yeri olmasın. En azından şehrimize gelen misafirlerin rahatça gezebildikleri bir yer olsun düşüncesiyle ve ayrıca ekonomik tabloyu biliyorsunuz belediyemize de bir nebze katkısı olsun düşüncesiyle böyle bir karar aldık. Bu kararın arkasındayız. Geçmiş yönetim bunu konuşmuştu da onlar konuştu diye biz bu kararı aldık noktasından çok uzaktayız. Açık yüreklilikle söylüyorum ki, bu kararı bizzat ben istedim. Bu kararın Trabzon adına, belediyemiz adına doğru bir karar olduğu kanaatiyle vardık ve uygulamaya geçirdik” diye konuştu.
“GÜNLÜK ORTALAMA 50 BİN TL GELİR ELDE EDİYOR”
Boztepe Seyir Terası giriş ücretinin diğer şehirlerde emsal teşkil eden yerlerden daha düşük olduğuna işaret eden Başkan Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Belediyemiz oradan şu anda günlük ortalama 50 bin lira gelir elde ediyor. Daha çok misafirlerin gezdiği güzel bir alana dönüştü. Sonuçlarından da oldukça memnunum. 30 lira bir ücret koydu arkadaşlar. Koyduğumuz ücret de sembolik bir ücrettir. Yani bu tür yerlerle ilgili birçok ile gidin, daha pahalı rakamlarla ziyaret edilen yerlerdir. Dolayısıyla bu konuyu da böylece yerli vatandaşlarımıza 30 TL, yabancı vatandaşlarımıza 60 TL olacak şekilde bir ücretlendirme yaptık”
“KIZLAR MANASTIRI DA ATATÜRK KÖŞKÜ DE ÜCRETLİ”
Seyir Terası ile entegre hale getirilen Kızlar Manastırındaki ücrete dikkat çeken Başkan kaya, “Kızlar Manastırı orada, oraya giren para ödeyecek, seyir terasını gezen ödemeyecek, öyle bir şey olur mu? Diğer taraftan Atatürk Köşkü… Burası parayla geziliyor, ‘Seyir Terası’ndan niye 30 TL alınıyor’ diyoruz. Lütfen bu konuda yapıcı olalım. Kurumu düşünelim. Ne olursa olsun, kurum adına doğru bir şey yapılmıştır. Yani sırf siyaset olsun diye, polemik olsun diye bu konuları gündeme getirmeyelim” diye konuştu.
“SEYİR TERASI, 5 AYDA 2 MİLYON TL ZARAR ETTİ”
CHP Grup Başkanvekili Cüneyt Zorlu ise Seyir Terası’nın maliyetiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Seyir Terası yapıldığı zaman 21,5 milyona mâl oldu. Bugünkü kura çevirdiğimizde ise 45 milyon TL eder. Bütün ülkelerde bu tür yerlerden giriş ücreti alınır. Burada personel giderlerimiz de var, 22 kişi çalışıyor. Bunun bir bedeli var. Beş ayda toplam zararımız 2 milyon 203 bin TL, bu işletme zarar etmiş. Bu sürdürebilir mi soruyorum size? Burası ücretsiz olarak devam etseydi, yıllık zararımız 5,5 milyon TL olacaktı. Bu 5,5 milyon TL’lik zarar, yaklaşık 135 işçinin maaşına tekabül eder. Ücret almazsak burası nasıl yürüyecek. Mevcut borcumuz 860 milyon TL’den, 1 milyar 860 milyon TL’ye mi çıksın?”
“BAYRAMDA GÜNLÜK 311 TON ÇÖP TOPLANDI”
Başkan Kaya, AK Parti Grup Başkanvekili Zeki Kavanoz’ın ‘bayram süresince çöplerin toplanmadığı’ yönündeki eleştirisine ve AK Parti Meclis Üyesi Ufuk Hoş’un ‘imar müdürlüğünün hizmet kalemleriyle ilgili yapılan zamlara’ yönelik eleştirilerine cevap verdi.
Kaya, çöplerin toplanmadığı yönündeki eleştiriyi, “Tüm personelimiz bayramda kesintisiz mesai yapmıştır. Şehrimize hem yurtiçi hem de yurtdışından birçok misafirimiz geldi. Bayramda günlük olarak toplanan çöp 311 tondur. Lütfen o ifadeyi düzeltelim, bayramda çöpler toplanmıştır.” ifadeleriyle cevapladı.
“YAPILAN ZAMLARLA BİRLİKTE BELEDİYEMİZ HÂLÂ YÜZDE 50 DAHA UCUZ”
İmar Müdürlüğü’nün görev alanlarına giren hizmetler konusunda yapılan zamlara, Akçaabat Belediyesi’ni örnek göstererek cevap veren Başkan Kaya, yapılan zammın yüksek olmadığını savundu ve şunları dile getirdi:
“Bunu biz oturup, ‘Neye zam yapalım?’ düşüncesiyle almadık. Bu kurumun bir hafızası var. Burada çalışan mesai arkadaşlarımız var, bu konunun uzmanları var. Onlarla yaptığımız istişarede ve çevre illerde yaptığımız araştırmalar sonucunda baktık ki, biz belediye olarak o rakamların çok çok altındayız. Akçaabat Belediyesi bugün bile bizim rakamlarımızın iki katı rakamlarla çalışıyor. O kadar artırdık diyoruz ya, hâlâ Akçaabat Belediyesi’nin yarısındayız. Bu konuda bana abartıldığı kadar şikâyet gelmedi. Türkiye gerçeği var, rakamlar ortada. Hemen yanı başımızdaki belediyelerin uygulamaları var. Ve bunlara baktığımız zaman belediyemiz hâlâ yüzde 50 daha ucuz. Burada hepimizin bunun bir ihtiyaçtan kaynaklanan artış olduğunu düşünmesi lazım. Ben de isterim, her şey bedava olsun. Ama biz nasıl maaş ödeyeceğiz? 1733 insan evine nasıl ekmek götürecek?”
MECLİS GÜNDEMİNDEKİ 4 MADDE GÖRÜŞÜLDÜ
Gündem dışı maddelerin ardından Meclis gündemine geçildi. Gündemdeki 4 madde, Mecliste okunarak oylandı ve ilgili komisyonlara havale edildi.
MUHTARLIKLARA YAPILAN YARDIM MİKTARLARININ ARTIRILMASI KOMİSYONA HAVALE EDİLDİ
Ortahisar’daki muhtarlık binalarının ihtiyaçları ile ilgili ödenen ücretin yeniden belirlenmesi hakkındaki madde okundu. “Muhtarlık binalarında kullanılan doğalgaz, elektrik, internet ve sabit telefon faturalarının 500 TL’si belediye bütçesinden karşılanmaktadır. Meclis kararında belirtilen şartları taşıyan muhtarlık binaları için başvuruda bulunan ve beyan veren muhtarlarımızın talepleri dikkate alınarak nüfusu 100 ile 5 bin arası olan mahalle muhtarlıkları için 750 TL, nüfusu 5 bin ile 10 bin arası olan mahalle muhtarlıkları için 1000 TL, nüfusu 10 bin üzeri olan mahalle muhtarlıkları için de 1250 TL destek verilmesi”, Meclis üyelerinin oybirliğiyle Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edildi.
HABER: BÜLTEN
Source link